2014. január 22., szerda

Eugène Labiche: Les Deux Timides




Eugène Labiche


Eugène Labiche: Les Deux Timides (A két gyáva) komédiája a francia vásári színjátszás rögtönzésszerű előadásaiból kinövő vaudevillet műfaj egyik jellegzetes darabja. A vaudevillet Európa nyugati felén a 19. században nyert polgárjogot a színjátszásban, Magyarországon az 1840-es években honosodott meg, és a ’60-as, ’70-es években zajló házi mulatságok kedvenc eleme, az előadások jellegzetes műfaja volt.

A bálterembe nyíló ajtó
Az egyes fővárosi palotában műkedvelő főurak, arisztokraták által előadott darabokat természetesen nem a művészi teljesítményük alapján értékelték. Az előadás - amelyre már napokkal korábban készültek a főrangú "színészek" egy kellemes, önfeledt hangulatot és vidámságot teremtett a palota falain belül s elsődleges szerepe a társasági kapcsolatok kialakítása terén volt. Egy ilyen előadás több célt is szolgált. Megnyitotta az estélyt, jókedvet, vidámságot váltott ki, könnyebbé, oldottabbá tette a hangulatot, közelebb hozta egymáshoz a még ismeretlen, idegen embereket, alapot szolgáltatott a kommunikáció megindulásához vagy bevezetett egyes személyeket a főúri estélyek világába.

Labiche: Les Deux Timides komédiájának magyarországi ősbemutatójára a mai Pollack Mihály tér és Bródy Sándor utca sarkán álló Andrássy Egyetem, egykori Festetics palota dísztermében került sor, 1868. április 19-én.

Az előadás helyszíne



















A két gyáva egy egyfelvonásos komédia-daljáték Eugéne Labiche tollából, mely először a párizsi Gymnase színházban került bemutatásra 1860. március 16-án.
Közreműködő Marc-Michel.
Kiadó: Michel Lévy fréres.

Összefoglaló /Rezümé/


Thibaudier egy betegesen félénk férfi, aki engedélyt ad a fesztelenül viselkedő Anatole Garadoux-nak, hogy minden zűr nélkül megkérje elsőszülött lányának, Cécilének a kezét. Ám a lány nem kíván hozzámenni az udvarlójához, s inkább kiveti hálóját egy jogászra, Jules Frémissin-re, aki ugyancsak félénk, ezért nem meri megkérni Cécile kezét az apjától. A fiatal lány erejének és elszántságának, valamint az események drámai fordulatának köszönhetően kiderül, milyen erőszakos ember Garadoux valójában, s előző feleségének bántalmazásáért börtönbe is kerül, Cécile és Frémissin házasságát pedig végül elismerik. 
(fordította: Brém Zsuzsanna)





A komédia teljes szövege a következő webcímen érhető el:
https://archive.org/stream/lesdeuxtimidesco00marcuoft/lesdeuxtimidesco00marcuoft_djvu.txt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése